Kilka przepisów dla zdrowego brzucha!

Kilka przepisów dla zdrowego brzucha!

Już wiesz, że to co jesz może, albo niszczyć, albo odżywiać Twój dobry mikrobiom. Wspominaliśmy o tym w poprzednim poście.
Czasem niestety tak bywa, że to co lubią jeść nasze dobre bakterie, niekoniecznie jeszcze lubimy jeść my …..
Ale możesz to zmienić! Zwłaszcza, że już wiesz jaki to ma wpływ na twój ładny i zdrowy wygląd. Na Twoje dobre samopoczucie. ?
Przejdź do działania, a my będziemy Cię w tym wspierać. ?
Dzisiaj chcemy podpowiedzieć Ci jak można wykorzystać składniki, o których pisaliśmy ostatnio, żeby przygotować smaczne, szybkie i wartościowe śniadanie. Albo przekąskę.
Wystarczy mały kubek jogurtu naturalnego wymieszać z ulubionymi, świeżymi lub mrożonymi, owocami np. borówkami amerykańskimi, jagodami, malinami, truskawkami, jabłkiem, pomarańczą, czy bananem??????????
Możesz do tego jeszcze dodać ugotowaną kaszę jaglaną, albo płatki owsiane górskie. Tylko pamiętaj, żeby te płatki wcześniej namoczyć!
I to wszystko posyp cynamonem! Albo dodaj pokrojoną, gorzką czekoladę. Mogą też być wiórki kokosowe, migdały czy orzechy. Możliwości jest wiele. Jak nie możesz wytrzymać bez odrobiny słodyczy, dodaj łyżeczkę miodu?.
A może by tak zupełnie inaczej?
Dodaj do jogurtu zielonego, pokrojonego lub startego ogórka, posyp koperkiem i posól do smaku. Na koniec możesz użyć trochę pieprzu.
Jak widzisz jogurt naturalny może być smaczny nie tylko na słodko?
Śmiało! Komponuj swoje niepowtarzalne zestawy. ?
Pamiętaj, żeby zastanowić się co pijesz! Zamiast sięgać po słodkie napoje możesz zrobić pyszne i zdrowiutkie smoothie. Wystarczy zmiksować 1 banana 3 kiwi, pół limonki, 3 garści listków świeżego szpinaku, dodać pół szklanki soku i gotowe?
Z pewnością wszyscy znacie nasze zdrowe, polskie kiszonki: ogórki, kapustę, barszcz czerwony…
Czy wiecie że można też kisić cytryny?! ?
Do tego marokańskiego przepisu potrzebujesz 8 cytryn, 4-5 łyżek soli, przegotowanej wody oraz przypraw (kilku liści laurowych, ziarenek pieprzu czarnego, ziarenek kolendry, kilku goździków, ziela angielskiego i 1 laskę cynamonu).
Jak to się robi?
Z 3 cytryn wyciśnij sok, a 5 pozostałych natnij nożem na krzyż. Włóż do każdej z nich po płaskiej łyżce soli. Ułóż na dnie słoika przyprawy, następnie poukładaj ciasno cytryny. Zalej sokiem z cytryn i przestudzoną wodą tak, żeby cytryny nie wystawały. Cierpliwie czekaj przynajmniej przez 4 tygodnie.
Kiszone cytryny świetnie smakują w towarzystwie ryb, gulaszu, pieczonych marchewek, buraków. Warto je dodawać do sałatek i dań z kaszą.
Jak widzisz przygotowanie zdrowego dania wcale nie jest takie trudne ?
Spróbuj samodzielnie zrobić coś pysznego i zdrowego! Poczęstuj domowników?
Napisz o tym w komentarzu lub przyślij zdjęcie swojego dzieła!
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość przeglądania.