Jak Wam idzie?
Jeśli ktoś z Was chociaż raz sięgnął po owoc zamiast po ulubione słodycze to pierwszy sukces za Wami. Gratulacje ?
Teraz kolej na następne!
Trudno zmieniać swoje nawyki, bo to wymaga wysiłku, ale gdy uświadomisz sobie jakie korzyści można osiągnąć zmieniając swoje upodobania, wtedy odkryjesz ile masz w sobie siły ?
Gdy wirusy szaleją nasza odporność ma kluczowe znaczenie!
Najprostszą ochroną jest zjadanie zdrowych produktów, które działają uodparniająco!
Czy wiesz, że: Wit D, Cynk i Selen odgrywają szczególną rolę w chronieniu nas przed infekcjami?
W jaki sposób można dostarczyć witaminę D do naszego organizmu?
Jak najczęściej wychodząc na świeże powietrze ?
Aż 90% tej witaminy nasz organizm wytwarza w skórze, dlatego nie powinno się stosować kremów z filtrami…bo one blokują syntezę witaminy D!
Dobrze też uwzględnić w swojej diecie tran, tłuste ryby, jaja i….. grzyby.
Tak! Grzyby też są bogate w tę witaminę?
W ostateczności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, pozostaje jeszcze jej suplementacja, o którą jednak należy zapytać swojego lekarza, zwłaszcza, gdy przyjmujesz inne leki!
A co trzeba jeść, żeby uzupełniać selen?
Dostarczymy go jedząc owoce morza, ryby, otręby zbożowe, czosnek i pomidory. Selen jest również w mleku.
Jeśli chodzi o produkty bogate w cynk to znajdziemy go w kaszy gryczanej, fasoli, soczewicy, w serach podpuszczkowych, w produktach pełnoziarnistych oraz w mięsie czerwonym i owocach morza.
Ważne, żeby nasza dieta była urozmaicona ?
Teraz już wiesz dlaczego lepiej zjeść kromkę pełnoziarnistego chleba z pomidorkiem zamiast pączka?
Dokonuj coraz bardziej świadomych, dobrych wyborów!
To Ty masz wpływ na stan swojej odporności?
Odkrywaj ile masz w sobie siły!
Następnym razem opowiemy Wam o mikrobiomie, czyli o „super” bakteriach jelitowych, które ciężko dla nas pracują.